میل کروم معمولی

میل کروم

میل کروم ها، میلگردهای فولادی و قطعه ای هستند که برای انتقال انرژی و نیرو مورد استفاده در صنایع مختلف قرار می گیرند؛ که این قطعه حرکات دورانی داشته و در واقع، تحت تاثیر نیروی پیچش قرار دارد. در حقیقت میل کروم به عنوان ریل، برای حرکت کردن بلبرینگها مورد استفاده قرارمیگیرد. جنس میلگردها، اغلب از فولاد کربن همچون CK45 بوده و روکشی از کروم روی آن را می پوشاند. میزان کیفیت میل کروم ها  به عوامل متعددی از جمله کیفیت آلیاژ، میزان و کیفیت ماشین کاری و کیفیت پوشش دهی میلگرد ها و … بستگی دارد.

شافت ها می بایست، با دقت فراوان، سنگ خورده باشند تا بتوانند به راحتی باعث حرکت بلبرینگها شوند. میزان سخت کاری سطحی شافت ها جزو نکات حائز اهمیت برای شفت ها، محسوب می شود. چنانچه سطح شافت، ساییده شود، سبب کم شدن کیفیت و دقت حرکت بلبرینگها می گردد.به همین منظور، برای جلوگیری از سایشسطح شفت، سختکاری سطحی انجام می دهند.

میلگرد روکش کروم میل کروم

ویژگی میـل کروم

میلگرد کروم سطحی صاف و یکنواخت و مقاومت بالا در برابر سایش دارد از اینرو به عنوان لایه ی پوششی و محافظ در ماشینها و وسایل حمل و نقل زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از ویژگی های اصلی میـل کروم تحمل گرما تا دمای حدود 400 درجه سانتی گراد است.

ویژگی های آلیاژ 

  • مقاومت بسیار بالا در برابر سایش، فشار، ضربه و خوردگی
  • صافی سطح و کیفیت یکنواخت

از میل کروم به دلیل دارا بودن روکش کروم، در محیط های مرطوب و خورنده و شرایط با اصطکاک بالا، بسیار استفاده میکنند.

موارد کاربرد میـل هارد کروم معمولی

از میل هارد کروم معمولی بیشتر در جک هیدرولیک، استفاده میکنند.

– جک هیدرولیک ماشین آلات بسته بندی
– جک هیدرولیک ماشین آلات راهسازی
– جک هیدرولیک کالابر هیدرولیک
– جک هیدرولیک صنایع فولاد سازی
– جک هیدرولیک صنایع چوب
– جک هیدرولیک ادوات کشاورزی
– جک هیدرولیک صنایع خودرو و …
به طور کلی، میل  کروم به صورت برشی و شاخه عرضه می‌کنند.

 در بسیاری از صنایع، میل  کروم را بدون هیچ تغییر رنگی استفاده می کنند؛ آن هم به دلیل اینکه، کروم فلزی براق است که برای استفاده از آن، نیازی به تغییر رنگ نخواهد بود. به ویژه که کروم های فلزی، ضد زنگ هستد و به لایه روکش احتیاجی ندارد. و هرگز در اثر اکسایش، سیاه نخواهند شد.

همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم؛ میل کروم از دو قسمت تشکیل میشود:

1- لایه داخلی میلگرد که معمولا از جنس CK45 میباشد

2- لایه رویی که در نقش محافظ لایه داخلی است، از جنس کروم